Een goede babbel helpt

Ik coach jou bij moeilijke momenten

Hallo! Ik ben Pieter

De coach voor wie herstelt of hersteld is van ziekte en voor al wie privé of professioneel zorgt voor iemand.

Ik ben een sociaal verpleegkundige die veel ervaring heeft in het begeleiden en coachen van mensen die herstellen of hersteld zijn van een ziekte of een ongeluk, van mantelzorgers en van mensen die professioneel zorgen voor andere mensen.

Kreeg je net een diagnose, zit je in een periode van behandeling, of probeer je na een lange periode van herstel opnieuw de draad op te pikken? Ben je iemand die zorgt voor een familielid of een zieke vriend of vriendin, voor een buur of voor iemand anders die je nauw aan het hart ligt? Ben je verpleegkundige, zorgkundige of heb je een ander zorgend beroep?

Met mijn meer dan twintig jaar ervaring ben ik de geschikte persoon om te luisteren naar je verhaal. Ik deed ervaring op als sociaal werker, als verpleegkundige en als leidinggevende en ben dagelijks bezig met het coachen en begeleiden van mensen. De rode draad in wat ik doe is zorgen voor mensen. Vanuit een basishouding van respect en vertrouwen luister ik onbevooroordeeld en met volle aandacht naar je verhaal.

In mijn vrije tijd ben ik verder vooral bezig met het kweken van planten uit zaden en pitten, hou ik van wandelen in de natuur of in een stad of dorpje en geniet ik van gezellig tafelen met vrienden en familie.

Ik studeerde in 2000 af als sociaal verpleegkundige en ben me sindsdien steeds blijven bijscholen.

Meer informatie over mijn opleiding en loopbaan, vind je op LinkedIn: 

Mijn expertise

Omgaan met ziekte

Lees hier enkele voorbeelden

Bert heeft sinds 4 maanden een urostoma. Zijn herstel verloopt goed. Nu hij stilaan zijn normale activiteiten opnieuw kan opnemen, merkt hij dat hij het toch nog niet helemaal ziet zitten om zich onder de mensen te begeven. Hij loopt tegen onzekerheid en angsten aan.

Antoon heeft een hartinfarct gehad. Zijn lichamelijke herstel verloopt prima. Toch merkt hij dat dit een veel grotere impact heeft gehad op zijn leven dan enkel de lichamelijke gevolgen. Een hartinfarct raakt letterlijk aan de motor van zijn leven en hij voelt dat het een invloed heeft op alles wat hij doet of beleeft.

Sandrine heeft een moeilijke periode in haar leven. Ze kreeg de diagnose kanker en staat nog voor een lange periode van behandeling en herstel. Thuis verloopt niet alles vlot. Soms ziet ze door het bos de bomen niet meer. Er moet zoveel geregeld worden, er komt zoveel bij haar ziekte kijken. Ondanks het feit dat ze prima werd begeleid in het ziekenhuis, heeft ze het gevoel dat ze thuis iemand mist om haar te ondersteunen bij de praktische zaken en bij het zoeken naar informatie.

Als je ziek bent of ziek bent geweest, als je herstelt na een operatie, een ingrijpende gebeurtenis of een ongeluk, als je je niet goed in je vel voelt of emotionele klachten hebt, als je een chronische aandoening hebt, als je lichaam of geest op de één of andere manier een obstakel wordt, dan heeft dit effect op veel meer dan je lichamelijke gezondheid.

Het is normaal dat je de effecten hiervan ervaart in je relatie met je partner, je familie en je vrienden, dat je dit voelt in je professionele leven, dat dit financiële gevolgen heeft. Je voelt dat er iets is veranderd. Dat er iets anders is in wat je doet, hoe je de dingen beleeft, hoe anderen jou beleven. 

Dat gevoel heb jij niet alleen. Het goede nieuws is dat je hier voorbij kunt. Geef jezelf de tijd die je nodig hebt. En blijf niet zitten met wat je voelt en denkt. Praat er over met iemand die je vertrouwt. 

Een gesprek met een professionele coach kan jou helpen. Ik zal met veel aandacht naar jou luisteren. Ik zal samen met jou stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt. En als jij daar klaar voor bent, zal ik je ondersteunen op je weg om te bereiken wat je wil bereiken.

Mantelzorgers

Lees hier enkele voorbeelden

Sinds haar man de diagnose kreeg, heeft ze het gevoel dat ze minder contact met hem kan maken. Hij wil met haar niet over zijn ziekte praten, doet alsof er niets aan de hand is en ze heeft zelfs het gevoel dat hij zijn behandeling niet nauwkeurig opvolgt. Sandy heeft zelf de nood om te praten. Ze zou hem willen zeggen dat ze bang is. Ze zou willen dat hij beter voor zichzelf zorgde. Ze zou van hem willen horen dat ook hij bang is.

Zes jaar geleden begon het erger te worden met Simonne. Marc voelde dat de dementie van zijn vrouw ondertussen zo ver gevorderd was, dat hij haar eigenlijk niet meer alleen kon laten. Dit weegt erg op hem. Hij durft dit niet tegen vrienden of familie te zeggen, maar eigenlijk is de zorg voor zijn vrouw een erg grote last die hij soms heel moeilijk te dragen vindt.

Martine heeft het zwaar te verduren. Haar man was betrokken bij een verkeersongeval. Sindsdien verblijft hij in een revalidatieziekenhuis. Telkens ze op bezoek komt, maken ze ruzie. Haar man lijkt kwaad te worden door elke beweging die ze maakt of elk woord dat ze zegt. Martine weet niet meer hoe ze hier mee om moet.

Als je zorgt voor iemand die zorgen nodig heeft, heb je naast de praktische zorgen ook vaak te maken met een zware mentale belasting. Je werkt hard, moet veel verwerken en hebt bovendien veel minder tijd voor jezelf. Veel mantelzorgers vergeten om voor zichzelf te zorgen en cijferen zichzelf continu weg. Ze hebben geen tijd om te praten over hun bezorgdheden of om te doen waar ze zelf energie uit halen. Dit vertaalt zich uiteindelijk in fysieke of emotionele klachten.

Niemand kan dit alleen. Als je voor anderen zorgt, is het heel belangrijk om af en toe stil te staan bij wat je zelf voelt en wat je zelf belangrijk vindt. Een gesprek met iemand uit je familie of vriendenkring kan helpen. Of praat met een professionele coach. Ik zal jou de tijd en aandacht geven die je verdient. Een tijd waarin je even niet voor de ander moet zorgen, maar waar aandacht wordt besteed aan wat jij wil, wat jij niet (meer) wil, waar jij energie uit haalt, en wat je kan helpen om vol te houden wat je wil volhouden.

Zorgprofessionals

Lees hier enkele voorbeelden

Serge is hoofdverpleegkundige. Vorige week had hij een confrontatie met een verpleegkundige uit zijn team die hem in bijzijn van het team toeschreeuwde en respectloos behandelde. Serge verlamde en kreeg de situatie niet onder controle. Hij wil dit gevoel aanpakken zodat hij zich sterker in zijn rol als leidinggevende gaat voelen.

Tina werkt al zeventien jaar als zorgkundige en droomt er van om de studies voor verpleegkundige aan te vangen. Ze botst op enkele praktische belemmeringen maar als ze eerlijk is met zichzelf is het vooral haar onzekerheid die haar afremt om de sprong te wagen.

Evelyne is een prima verpleegkundige. De laatste tijd voelt ze zich onzekerder in haar rol en is ze bang om fouten te maken. Het gaat zo ver dat ze het plezier in haar job aan het verliezen is en zich afvraagt of ze niet moet stoppen met verpleegkunde.

Alex werkt in de zorg en werkt onregelmatige uren. Hij is alleenstaande vader van twee kinderen. Hij doet zijn werk graag. Tegelijkertijd voelt hij dat het niet zo gemakkelijk te combineren is met het familieleven en de verwachtingen die zijn gezin ten aanzien van hem heeft.

Nele is moe. Komt het door het feit dat er op het werk steeds meer van haar verwacht wordt? Komt het door de onregelmatige uren? Komt het door de psychische belasting die ze ervaart van werken met oncologische patiënten? Wat Nele wel weet is dat ze zich energieker wil voelen.

Als je werkt in de zorg zal je wel één of meerder van bovenstaande situaties herkennen. Werken in de zorg is voor veel mensen een passie, een job die je met veel liefde en overtuiging doet. Toch kunnen de omstandigheden er voor zorgen dat je je niet honderd procent goed in je vel voelt. Jammer eigenlijk, want soms ligt de oplossing gewoon voor je klaar. Praat met je hoofdverpleegkundige of leidinggevende over wat er in je omgaat. Praat met mensen uit je omgeving.

En wil je in alle vertrouwen praten met iemand die niet je leidinggevende is, niet je rechtstreekse collega, maar die toch tonnen ervaring heeft binnen de zorg, praat dan met een professionele coach met een verpleegkundige achtergrond. Ik maak graag tijd voor je vrij.

Jouw verhaal is totaal anders?

Dat kan! Meer nog, dat is waarschijnlijk. Iedere persoon vertrekt vanuit een unieke situatie, een specifieke context, heeft individuele prioriteiten en verantwoordelijkheden, loopt tegen zijn of haar eigen grenzen aan, krijgt andere kansen of mogelijkheden aangeboden. We hebben allemaal doelen of wensen die moeilijk onder te brengen zijn in categorieën.

Belangrijk om te weten is dat ik erin geloof dat coaching jou vooruit helpt.

Zit je met een vraag, ook al is er op het eerste zicht niet meteen een link met ziekte of verzorging?
Heb je een bezorgdheid?  Is er iets dat je wenst aan te pakken en je weet niet hoe te beginnen?
Zet een eerste stap en neem contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Ik neem graag de tijd om te luisteren naar je verhaal.

Individuele coaching

Ik doe individuele coaching van wie herstelt of hersteld is van een ziekte, een tegenslag of een ongeluk en voor al wie privé of professioneel zorgt voor iemand.

Coaching is een methode om met mensen samen op weg te gaan van de plaats waar ze zich nu bevinden naar de plek waar ze zouden willen zijn.

Een coach voor uw medewerkers

Eén van de basisprincipes van coaching is dat het coachingsgesprek verloopt op een gelijkwaardig niveau en binnen een veilige en onvoorwaardelijke omgeving.

Ondanks de prima coachende vaardigheden van leidinggevenden, kan het dat je werknemer weerstand voelt om bepaalde zaken met zijn of haar leidinggevende te bespreken. Een gesprek met een externe coach kan hier een goede aanvulling zijn bij de coachende leidingsstijl van de leidinggevende. Ik kom graag langs om te bespreken hoe ik voor jouw team een meerwaarde zou kunnen betekenen.

Intervisie

Intervisie is een methode waarbij mensen uit hetzelfde werkgebied samenkomen om van elkaar te leren. Als intervisor leid ik het proces in goede banen. Het onderwerp van de intervisie is doorgaans een probleem of een moeilijkheid die iemand van de deelnemers heeft ervaren. Maar het kan net zo goed een succeservaring zijn waaruit men meer wil leren. Het uiteindelijke doel is dat het hun prestaties en welbevinden op de werkvloer zal verbeteren.

Wens je een intervisie te organiseren, contacteer me voor de praktische afspraken.

wat kan je verwachten

De gemiddelde duur van een gratis kennismakingsgesprek is 30 minuten.

Een individueel coachingsgesprek duurt ongeveer 60 minuten.

We ontmoeten elkaar bij jou thuis of in het ziekenhuis, op je werk of op een plek waar jij je het meest comfortabel voelt. Heb je al een gesprek in openlucht of tijdens een wandeling overwogen? Want ook dat is mogelijk.

In een kennismakingsgesprek luister ik naar wat jou er toe gebracht heeft om met mij contact op te nemen. We staan even stil bij je huidige situatie en bij wat je wenst te bereiken. Samen bekijken we of ik de juiste persoon ben om je verder te helpen.

Tijdens een volgend gesprek gaan we in een sfeer van rust en ongedwongenheid dieper in op jouw verhaal. Ik luister, vat samen en stel vragen, om op die manier te komen tot wat jij belangrijk vindt en wat je als doel of wens voorop stelt.

Het doel van onze gesprekken is dat je de tijd en ruimte krijgt die je verdient, dat je de doelen bereikt die je wil bereiken, dat je de dingen aanpakt op een manier die goed voor je voelt, dat je je focus legt op wat jij belangrijk vindt en dat je je beter in je vel voelt.

Ik begeleid jou tijdens dit proces.

De waarden die ik voorop stel:

  • Vertrouwen
  • Respect
  • Authenticiteit
  • Rust
  • Zorgzaamheid

De kostprijs voor een individueel coachingsgesprek bedraagt 45 euro. Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

UPDATE
Ook tijdens de periode van lockdown blijf ik beschikbaar. Laat me weten via welk kanaal ik je kan bereiken en we ontmoeten elkaar via e-mail, telefoon of videogesprek.

Contacteer mij voor een gratis kennismakingsgesprek

Stel een vraag of maak een afspraak.

0486 62 27 14

Koreinrede 5 - 9070 Heusden

info@coachpieter.be